Quant val la Caixa?


Quant val la Caixa?

La Caixa treu a borsa tot el seu negoci financer a través de CaixaBank

La valoració de 9.480 milions del seu negoci financer espanyol, equivalent a la suma de Popular, Bankinter i Pastor, marcarà la pauta a la resta del sector

MIGUEL JIMÉNEZ – Madrid – 2011.01.28

La Caixa va obrir ahir l’era de les caixes que cotitzen en borsa a través d’un banc.

Per fer l’operació, per primera vegada una caixa d’estalvis ha posat preu al seu negoci financer a Espanya.

Aquesta valoració servirà de referència per a totes les entitats abocades a seguir els seus passos per complir amb els nous requisits de solvència exigits pel Banc d’Espanya.

La Caixa ha fixat com a criteri de valoració un preu de 0,8 vegades el seu valor comptable, el que equival a 9.480 milions d’euros.

Aquesta xifra equival a la suma de la capitalització borsària o valor de mercat agregat del Banc Popular, Bankinter i Banc Pastor, tres entitats centrades gairebé exclusivament a Espanya i que cotitzen en borsa.

Però aquest és el valor només del negoci bancari nacional, que La Caixa permutarà amb la seva filial Criteria per 7.471.000 en accions de participades més 2009000 en accions de nova emissió.

La nova CaixaBank (com es rebatejarà a Criteria) tindrà a més dins de si el negoci assegurador, les participacions en bancs internacionals i les participacions a Repsol i Telefónica.

La nova CaixaBank tindrà un valor comptable de 20.600 milions d’euros.

Al tancament d’ahir, ia l’espera del veredicte del mercat sobre l’operació, Criteria tenia ahir un valor en borsa de 15.000 milions d’euros, als quals caldria sumar els 2.000 milions d’accions de nova emissió.

Així doncs, suposant que la permuta d‘actius ni beneficiï ni perjudiqui a Criteria, el valor provisional de mercat assignat a CaixaBank seria …

…. d’uns 17.000 milions d’euros, l’equivalent a la suma del Popular, Banesto, Sabadell i Bankinter. Comparat amb els de dalt, el valor de CaixaBank equival a la cinquena part del Banc Santander (85.000 milions) i una mica menys de la meitat que el BBVA (41.000 milions).

Aquesta valoració situaria a CaixaBank com el desè banc de la zona euro per valor en borsa, segons una classificació facilitada ahir per l’entitat.

La posició no varia encara que es faci servir el valor comptable, que serà de 20.600 milions, com a aproximació a la capitalització borsària.

CaixaBank seguirà sent, com ara ho és Criteria, la vuitena empresa espanyola per valor en borsa i es mantindrà en l’Ibex.

Els accionistes de Criteria han vist com pràcticament de la nit al dia han passat de ser accionistes d’un holding de participacions industrials, assegurances i bancs estrangers a ser amos principalment d’una caixa d’estalvis (o, millor dit, del negoci bancari d’una caixa d’estalvis).

Avui se sabrà la reacció dels inversors institucionals.

A l’entitat esperen que aquesta sigui favorable, perquè asseguren que han realitzat una valoració molt ajustada del negoci financer.

Criteria es planteja substituir el dividend en metàl.lic per dividend en accions, encara que aspira a mantenir la seva quantia.

Però La Caixa no serà només CaixaBank, sinó que a més tindrà el 100% d’una nova entitat no cotitzada, que concentrarà l’activitat immobiliària (Servihabitat, Metrovacesa i Colonial) i la resta de la cartera industrial (Gas natural, Abertis, Agbar, Port Aventura i Mediterrània).

Aquesta nova entitat tindrà un valor comptable de 10.100 milions.

Donant per bona aquesta xifra (tot i que tindria sentit aplicar un descompte d’almenys el 10% o el 20% sobre el valor en llibres), es pot calcular quant val la Caixa en el seu conjunt.

L’entitat tindrà el 81,1% de CaixaBank, valorat en uns 13.800 milions, més el 100% d’aquesta nova entitat (valorada en fins a 10.100 milions).

Així doncs, La Caixa tindria un valor total proper als 24.000 milions, amb més pes en aquesta valoració de la part industrial que de la financera.

Per a la resta de caixes, el més rellevant és la valoració del negoci financer espanyol.

La Caixa ha aplicat 0,8 vegades el seu valor comptable després desfer dels actius immobiliaris adjudicats.

És una ràtio alta, difícilment igualable per altres entitats del sector.


Comments
3 Responses to “Quant val la Caixa?”
  1. Anonymous dice:

    Ahí faltan PP y CiU y lo sabes. Por no hablar de EEUU y sus multinacionales

    • Anonymous dice:

      Me equivoqué, lo siento, es que esa imagen ( la del hombre con los ojos y la boca tapada ) la asocio automáticamente con la ley Sinde xD

Trackbacks
Check out what others are saying...


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

  • GRUPO ODELOT

  • NOTICIAS ALTERNATIVAS

A %d blogueros les gusta esto: